Sunday, 5 March 2017

Madain Salleh, Al Ula


Dah plan ke untuk trip cuti sekolah anak2? Selalu, kalau di Kuala Lumpur, tempat yang wajib untuk pengunjung2 dari luar Kuala Lumpur ialah tempat yang mesti menarik perhatian anak2 kan? Contohnya kat Zoo Negara, Aquaria KLCC, Taman burung, Taman rama2, Tugu Negara.... ehhh, jap! banyaknya tempat kat KL ni yang boleh kita bawak anak2 kan? (baru perasan....)

Jangan lupa tau, kalau datang ke KL, hubungi kami untuk penginapan homestay! Hasya Homestay 0126386284. 

Psst, kena call cecepat, sebab cuti sekolah memang selalu penuh, kami tak cukup kaki tangan ni..... 

Ini ialah satu perkongsian dari Hasya khas untuk pengunjung blog kami. Tahun lepas, cuti sekolah, kami bawak anak2 ke Medina, Al Ula, Madain Salleh. Sebelum ni kami dengar2 cerita aje dari teman2 yang dah ke sana. Kali ni, kami nak lihat sendiri apa yang ada. So, apa kami buat ialah sebelum lawatan, kami buat reading dulu untuk dapatkan 'feel'. Apa nak baca? Apa cerita pasal Madaain Salleh ni? Tak tau apa2 pon.... korang pernah denngar ke? Meh, tengok gambar jap....




Ada orang kata, "ehhh, boring lah, batu je nampak...x de apa2 pon yang menarik. Mana shopping center? x de apa nak shopping!" Haaa..... maaf ya, nak citer jap, Hasya punya definisi travel bukan nak shopping. kalau nak shopping elok gi negara sendiri, byk shopping center, carik je apa2 semua lengkap...ada Hasya, Malaysia ialah temat plaing terbaik untuk shopping. 

Tapi kalau ada berhajat dalam hati, nak tengok dunia luar, haaa.... sebelum nak gi, boleh baca blog Hasya and ambil sikit2 info yang ada. :) 


Bermula dengan ketibaan kami di Lapangan Terbang Prince Mohammad bin Abdul Aziz, kami menaiki bas terus ke tempat Al Ula menuju ke hotel. Emmm, journey ambik masa lebih kurang 2 jam (aduh, jauhnya!) nasib baik anak2 tak meragam! perut dah lapar... tahankan aje lah.... Sebaik selesai aje check in di hotel, semua jadik macam singa lapar....lunch sampai x de sisa (hahhaha....)


Ok, selepas berehat, solat, kami teruskan perjalanan kami menuju ke Al Ula town dan melawat Lion Tomb. 





Kena ada sedikit gabungan imaginasi dan kreativiti untuk mencari lambang singa? Dapat? emmmm....

Ini ialah gambar semasa hari kedua perjalanan kami. pengalaman menaiki 4 wheel drive menuju ke padang pasir, ahhhh.... memang betul2 kecut perut! Tapi anak2 kami sangat menikmatinya terutama anak2 lelaki kami....





ok, ini pulak visit ke historical village di mana kampung2 ni pernah wujud (for real tau) dan sekarang hanya lah tinggalan untuk tatapan dan pengajaran bagi kita yang masih ada.... 








emmm, cukup lah untuk trip kali ni.... next trip kita jumpa lagi! See u ya.... terima kasih singgah dan membaca kisah kami! 

Tuesday, 28 February 2017

Coming Soon! Akan Datang!

Homestay terbaru daripada Hasya Homestay akan datang di Lenggeng. Berdekatan Nottingham University.

Banglo setingkat kini hampir siap. Nantikan pengumuman pembukaan rasmi dari Hasya Homestay!!


Monday, 27 February 2017

Promosi Cuti Sekolah

CUTI SEKOLAH MAC 2017

Mac 2017??! Cuti sekolah dah dekat! 
Hasya Homestay menawarkan promosi harga cuti sekolah! 

Tak percaya?  

Jom tengok.....



Tak kan dapat harga ni weh! 
Ni semua goreng pisang panas! 

SERI MAYA (KLCC/KL) - RM300
UKAY PERDANA (Springville) - RM180 
(harga adalah untuk penginapan melebihi 1 malam)


Hubungi atau whatsapp:
Hasya- 012 6386284






Saturday, 11 July 2015

Tart nenas dan Hari Raya berpisah tiada!

Buat peminat dan penggemar tart nenas kami sajikan mata anda dengan tart nenas model 2015 yo..

Inti Nenas...yummmy dan lazzatt


Inti diluar, Inti didalam

Inti digulung....tart nenas oh tartt nenas...



Travel back home safely ya all!



KESESAKAN LALU LINTAS DI LEBUH RAYA 

Sapa-sapa yang nak balllllik kampung......kesesakan di highway tak dapat dielakkan, namun jika semua mematuhi cadangan waktu perjalanan di bawah, harap dapat dikurangkannn....

Mudah juga utk rancang perjalanan dan set up konvoi raya kita !!


Kami mengucapkan ..........





Maaf Zahir dan Batin....

Wednesday, 1 October 2014

EID AD ADHA 2014 TO ALL MUSLIM!

HELLO & MARHABAN BIKUM! 
 

 

May Allah accept your good deeds, forgives your transgressions and ease the suffering of all people around the globe.
 
Hasya Homestay would like to wish a very happy and peaceful Eid for all muslimin and muslimat.



 

Saturday, 16 August 2014

Hi,

It has been quite some time since we last update our blog.

We are still in "Raya mood" so we would like to wish everyone...SELAMAT HARI RAYA AIDIFITRI!

Let us enjoy these pictures from Aquaria in KLCC....a must-visit place for any happy familyyy located a short drive away from Hasya Homestay...


 A school of fish swimming in circles...
 Tiger shark-one of the star attractions in AQUARIA KLCC....
A walk in the tunnel with "submarine" view of the underwater folks!

Thursday, 27 March 2014

KHAS UNTUK MH370

SALAM TAKZIAH KEPADA SELURUH KELUARGA MH370. 




Kami setia mengikuti setiap informasi MH370 semenjak hari pertama kehilangannya sehingga diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia atas tragedi yang menimpanya. 

Kami berkongsi kesedihan itu dan ia merupakan hari yang paling sedih untuk Malaysia. 

Untuk kita semua, marilah kita mengambil iktibar di atas kejadian yang berlaku dan banyak mendekatkan diri kepadaNya.....

Sedikit tips yang mungkin boleh dikongsikan bersama dari Hasya Homestay untuk semua pembaca blog kami. Sebelum memulakan perjalanan, marilah kita berserah kepada Allah dengan sepenuh hati dan membaca doa dibawah ini, semoga perjalanan kita selamat sampai ke destinasi yang ditujui.





AMIN!